Skriaudžių kanklių atgimimas

Svajoti būtina. Siekti savo svajonių taip pat. Skriaudžių ansamblių „Kanklės“ ir „Kankliukai“ kanklininkai ir jų vadovės Elena ir Dalia jau seniai puoselėjo didelę svajonę – atlikti kapitalinį kanklių remontą.
Dauguma instrumentų nuo pat pagaminimo dienos (1980–1990 m.) nebuvo nė karto „rimčiau“ remontuoti. Pamažu mintys virto garsiai ištartais žodžiais, diskusijomis ir pasiryžimu – jau atėjo laikas. Žinojome, jog Palangoje gyvena auksinių rankų savininkas, puikus instrumentų meistras Alvydas Šeduikis, todėl nedvejodami su juo susisiekėme. Praėjusių metų gruodžio pradžioje dešimt kanklių iškeliavo į Palangą. Kanklės buvo iš naujo nulakuotos, pakeistos jų stygos bei varžikliai. Vienos kanklės į Palangą keliavo „avarinės būklės“ – joms pakeista netgi deka.
Nepraėjo nė keletas mėnesių, ir į Skriaudžius sugrįžo atnaujintos, neįtikėtinai puikiai skambančios ir dar ilgai skambėti pasiruošusios praėjusiame amžiuje Skriaudžių meistrų pagamintos kanklės.
Šiai neįtikėtinai idėjai tapti realybe padėjo ne vienas žmogus ar organizacija, kuriems tariame AČIŪ. Nuoširdžiai dėkojame Alvydui Šeduikiui, išpildžiusiam mūsų lūkesčius ir suteikusiam galimybę Skriaudžių kanklėms atgimti iš naujo. Mus labai nudžiugino teigiamas Alvydo atsakymas į mūsų prašymą pradėti suvalkietiškų kanklių gamybą – mat šiuos instrumentus gaminančių meistrų mūsų krašte tiesiog nebeliko. Tikimės, jog ši Skriaudžių ir Palangos draugystė bus labai vertinga.

Ansamblių „Kanklės“ ir „Kankliukai“ vadovės Elena Pečiulaitienė ir Dalia Venckienė

2017-01-31-15-58-59